Kultiviranje znanja: održane radionice o očuvanju tradicijskih sorti sjemena i fermentaciji hrane

U sklopu projekta Kultiviranje znanja, udruga Naš centar je u subotu, 26. listopada 2024. u Velikoj Gorici održala niz edukativnih predavanja i radionica posvećenih očuvanju tradicijskih sorti sjemena i fermentaciji hrane. Program se održao u prostoru VG Poduzetničkog inkubatora u suradnji s Gradom Velika Gorica te uz potporu austrijskih organizacija Arche Noah i Genetische Stiftung.

Radionice su bile namijenjene mladima, vrtlarima i nastavnicima koji vode školske vrtne programe, a na predavanjima Zrnca prošlosti, plodovi budućnosti i Tehnike očuvanja sjemena te radionicama Načini čišćenja sjemena i Fermentacija na suho sudjelovalo je 12 odabranih sudionika. Bila je to sjajna prilika za okupljanje i druženje raznolikih organizacija: OPG-ova, odgajateljica i učiteljica, članova društvenih vrtova i udruga te javnih ustanova. Zahvaljujemo i gostu predavaču Mariji Zrnić, mag. ing. agr. na vrijednom dijeljenju znanja i iskustva.

Zbog oslanjanja na industrijsko hibridno sjeme, već je izgubljeno 90% tradicijskih sorti i 75% genetske raznolikosti u poljoprivredi, a ključ za očuvanje ovih vrijednih resursa je – edukacija.

Zadovoljne smo cijelim događajem i polaznicima koji će dalje širiti znanje koje su usvojili!

Foto: Doris Fatur

Previous
Previous

Naša Sendy za Plezir magazin

Next
Next

Naš (prvi) festival kulture življenja u Velikoj Gorici